29 Mayıs 2009- Aydın Doğan, Milliyet’in 59. yıl kutlamalarında gazetecilerine:  ‘’.. Aman eliniz haber yaparken titresin ama bir şey için. Haberim doğru mu? Eğer haber doğruysa o zaman korkacak bir şey yoktur. Ben de gazete sahibi olarak bunun sonuçları ne olursa olsun karşılarım” demişti.

En çok yalan habere imza atan bir yayın grubunun başkanı olarak ilginç sözler doğrusu.

Umarım Aydın Bey, yayın grubunun en çok yalan habere imza attığını bildiği için çalışanlarına nazikçe bir uyarı olarak sarfetmiştir bu sözleri. Eğer grubunun imza attığı yalan haberlerden haberi yoksa ve bu sözlerinde samimi ise bir medya patronu olarak vahim durumda demektir.

Her ne ise, bu Aydın Doğan’ın problemidir diyerek işin bu yanını bir tarafa bırakalım biz… Ne de olsa bu yazı medya patronlarını değil medyazedeleri, yani okuyucuları bilgilendirmek için yazılıyor.

Son bir yıl içinde, 26 gazetede yayınlanan 350 yalan haberden 146’sı Doğan Medya Grubu’na bağlı Hürriyet, Milliyet, Radikal, Posta, Referans gazetelerine ait.  Bunlardan62’si yalan olduğu ortaya çıkarılmış, 59’u düzeltilmiş, 24’ü tekzip, 1’i de ihtarname almış haber niteliğinde.

Gazete olarak, Hürriyet (16 yalan haber, 13 tekzip, 18 düzeltme) ve Milliyet (16 yalan haber, 4 tekzip, 1 ihtarname, 26 düzeltme)  47’şer puanla 1.liği paylaşırken onları 30’ar puanla Sabah (12 yalan haber, 8 tekzip, 23 düzeltme) ve Vatan (16 yalan haber, 5 tekzip, 9 düzeltme) takip ediyor.

Diğer gazetelerin ‘’yalan – yanlış’’ puanları ise şöyle:

Zaman: 3 yalan haber. 6 tekzip. 21 düzetlme.  
 
Taraf: 8 tekzip. 1 ihtarname. 11 düzeltme.  
 
Yeni Çağ: 10 tekzip. 11 düzeltme.  
 
Akşam: 3 yalan haber. 4 tekzip. 1 ihtarname. 10 düzeltme.  
 
Star: 4 yalan haber. 4 tekzip. 5 düzeltme.  
 
Cumhuriyet: 2 yalan haber. 6 tekzip. 1 ihtarname. 4 düzeltme.  
 
Habertürk: 7 yalan haber. 2 düzeltme.  (Yayın hayatına yeni başlayan Habertürk’ün bu konuda da iddialı olduğunu ve şimdiden ‘’yalan haber yarışında ben de varım’’ dediğini görüyoruz.) 
 
Radikal: 5 yalan haber. 1 tekzip. 3 düzeltme.  
 
Bugün: 2 yalan haber. 5 tekzip. 2 düzeltme.  
 
Yeni Şafak: 2 yalan haber. 4 tekzip. 3 düzeltme.  
 
Sözcü: 4 tekzip. 3 düzeltme. 
 
Posta: 4 yalan haber. 1 düzeltme.

Referans: 2 yalan haber. 1 tekzip. 2 düzeltme.

Fanatik: 3 yalan haber. 
Vakit: 3 yalan haber. 
Fotomaç: 2 yalan haber.  
Güneş: 2 düzeltme. 
Dünya: 2 düzeltme. 
Tercüman: 1 tekzip. 
Türkiye: 1 düzeltme. 
Milli Gazete: 1 düzeltme.

Doğan grubuna ait 146 yalan-yanlış haberin 51’i muhabir hatasından kaynaklanıyor ve bunlardan 6’sı Doğan Haber Ajansı (DHA) bünyesinde. (Anka Haber Ajansı’nın ve Ajans Habertürk’ün ise 1’er yalan haberi var.)

Doğan Haber Ajansı’ndan yalan haber çıkmasına ayrı bir önem vermek gerekiyor çünkü:

DHA, Doğan Medya Grubu’na bağlı 8 gazete (Hürriyet, Milliyet, Posta, Radikal, Gözcü, Referans, Fanatik, Turkish Daily News) ile 2 televizyon kanalı (CNN Türk ve Kanal D), 2 radyo ve WEB siteleri ile grup dışında basın yayın kuruluşlarına da ayda 6 bin dolayında  haber, fotoğraf ve görüntülü haber servisi yapıyor.

İşte durum bu merkezde…

Medya patronları bu vahim tablo karşısında herhangi bir önlem almayı düşünür mü düşünmez mi bilemem ama okuyucu olarak bizim -eğer kandırılmak istemiyorsak-antenlerimizin her daim açık olması ve her gördüğümüz, duyduğumuz haberi kafadan doğru kabul etmememiz, çarpraz okumalar yapıp araştırarak işin gerçeğine ulaşmaktan başka çaremiz yok.  
 

Önceki İçerikAzınlık Yayınlarının Durumu
Sonraki İçerikDoğan Medya’nın Tekzibine Tekzibimdir
Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu. Gazeteciliğe 1987 yılında Karacan yayınlarında stajyer muhabir olarak başladı. İlk haber ve söyleşileri, Kadın, Sanat Olayı, Kapital gibi dergilerde yayımlandı. Hiçbir zaman kopamadığı çocukluk hayali olan gazeteciliğe, 90’lı yıllarda ikamet ettiği İsveç’te Türkçe ve İsveççe haber-söyleşi ve köşe yazılarıyla devam etti. 1998 yılında, bir yandan İsveç'teki Türkçe konuşan göçmenlere yönelik haber-söyleşi dergisi Prizma'yı çıkarırken bir yandan da Dördüncü Kuvvet Medya sitesinde İsveç ve Türkiye gündemi ile ilgili yazılar yazmaya başladı. Prizma dergisi, 2000 yılında, Mısır, İran ve Suriyeli gazetecilerle yaptığı işbirliği sonucu Türkçe-Arapça ve Farsça olmak üzere üç dilde çıkmaya başladı. İlk kitabı, Dorothe Simon ile birlikte yazdığı “Lagom Svenskt” 2000 yılında İsveç’te; ikinci kitabı “Kır Zincirlerini Mavi Marmara” ise 2011 yılında Türkiye’de yayımlandı. Şu sıralar, elindeki yarım kitap projelerini bitirme ve eski çalışmalarını dijital ortama taşıma telaşında.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz