Dilek Yaraş

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu.

Gazeteciliğe fakülte yıllarında (1987) Karacan Yayınlarının çıkardığı, Kadın, Ege Kadın, Sanat Olayı, Kapital gibi dergilere haber ve röportajlar yaparak başladı.

Emlak Gazetesi’ndeki yazı işleri müdürlüğünün ardından serbest gazetecilik, sinema ve tv projelerinde basın danışmanlığı, reji asistanlığı, yapım yönetmenliği ve senaryo çalışmaları yaptı.

Yönetmenliğini Muammer Özer’in yaptığı Kara Sevdalı Bulut (1988)isimli uzun filmde basın danışmanı, ‘’Özlem’’ (1989) isimli 12 Eylül’deki siyasi tutukluların çocuklarını anlatan belgeselde yönetmen yardımcısı ve araştırmacı-gazeteci olarak çalıştı.

İsveç’te, televizyon gazeteciliği ve yapımcılığı eğitimi aldı. Bu eğitimi sırasında lokal tv’leri anlatan bir belgesel projesinde  yönetmen ve metin yazarı olarak çalıştı.

Meslek geliştirme eğitimlerinin ardından, İsveç basınında (Metro, DN, Sesam, Travel News…) yayınlanan makale ve röportajlarının yanı sıra, 1998-2004 yılları arasında, kurucusu olduğu Türkçe, Farsça ve Arapça dillerinde yayımlanan İsveç’teki yaşama odaklı Prizma adındaki dergi grubunun genel yayın yönetmenliğini yaptı.

2000 yılında, Dorotheè Simon ile birlikte ”Ortalama İsveçli” (Lagom Svenskt) isimli, İsveç’teki bireysel ve toplumsal ilişkilerin kodlarını anlatan bir kitap yazdı. Bu kitap halen İsveççe dil kurslarında kaynak kitap olarak okutulmaktadır.

İsveç Gazeteciler Sendikası’nın yönetim kurulunda görev alarak İsveç’te yaşayan göçmen gazetecilerin mesleki sorunlarının çözümü için projeler başlattı, araştırmalar yaptı. Bunların yanısıra tercümanlık, kitap çevirmenliği ve yetişkinlere Türkçe öğretmenliği de yaptı.

Berit Roos ve Eva Gianko’nun yazdığı ‘’Med Andra Ögon”  (Bir başka gözle) kitabında kendisiyle yapılan uzun röportajda İsveç ve İsveç’teki göçmen sorunları hakkındaki düşüncelerini geniş bir biçimde paylaştı. Bu vesileyle İsveç’in çeşitli şehirlerinde göçmen sorunları ile ilgili seminerler verdi.

İsveç ve Türkiye’de, gerek toplumsal sorunlarla, gerekse medya ile ilgili, çeşitli tv, radyo programlarına ve seminerlere konuşmacı olarak katıldı.

İsveç’teki Enternasyonal Göçmen Dernekleri’nin (SİOS) yönetim kurulunda göçmen kadınlar ile ilgili projeler yaptı.

2004 yılından 2010 yılının Nisan ayına kadar İnternethaber sitesinde siyasi gündem ağırlıklı köşe yazıları yazdı.

1998 Dördüncü Kuvvet Medya sitesinde başladığı medya eleştirilerine, İnternethaber’in yan kuruluşu olan Gazeteciler sitesinde 2009’ başından 2010 Nisan ayına kadar devam etti.

2006-2009 yıllarında ‘’Kuraldışı’’ adlı bireysel gelişim sitesinde editörlük ve yazarlık yaptı.

İsrail ordusunun 2010 yılının 31 Mayıs ayındaki kanlı Mavi Marmara baskınından sonra, Mavi Marmara şehitlerinin aileleri, çevreleri  ve konunun uzmanlarıyla yaptığı röportaj-araştırma ve gözlemlerden oluşan  belgesel kitabı “Kır Zincirlerini Mavi Marmara”, 2012 yılının Aralık ayında yayımlandı. (Genişletilmiş 2. baskı: Ocak 2014)

Ağustos 2011 – 2014 arasında, Haber Ajanda dergisinde yazı, röportaj ve araştırma dosyaları yayımlandı.

2021 yılının Temmuz ayında ünlü caz ve pop şarkıcısı Rüçhan Çamay’ın hayatını konu alan “Kayıp Diva-Rüçhan Çamay’ın Hayatı” isimli biyografi kitabı 2021 Temmuz ayında yayımlandı. 

İsveç Gazeteciler Sendikası ve ‘’İnternational Federation of Journalists’’ üyesi.